Strona główna Poradnik podróżnika Niepowtarzalne smaki kenijskiej kuchni

Niepowtarzalne smaki kenijskiej kuchni

Niepowtarzalne smaki kenijskiej kuchni
0
0

Odwiedzając różne kraje, poznajemy zabytki, kulturę, ludzi, no i regionalne smaki. Dziś zapraszamy wszystkich smakoszy w kulinarną podróż do Kenii. Nie jest to najpopularniejsza kuchnia na świecie, ale obiecujemy – będzie pysznie 🙂

Czym charakteryzuje się kuchnia kenijska?

W Kenii spożywanie posiłków w gronie rodziny jest ważnym elementem kultury. I w sumie, nie jest łatwo zaprezentować kenijską kuchnię w pigułce. Imponuje ona wyrazistością, różnorodnością, prostotą i delikatnością. Stanowi mieszankę wielu smaków – zarówno afrykańskich, arabskich, europejskich, jak i indyjskich. To kuchnia, którą docenią wegetarianie oraz osoby, które uwielbiają mięso.

Trzeba przyznać, że kuchnia Kenii jest zdrowa, pełna witamin oraz minerałów. Królują w niej świeże warzywa – słodkie ziemniaki, kukurydza, marchew oraz owoce – banany, papaje, awokado i truskawki. Swój udział w tworzeniu smacznych potraw mają także ryż i orzechy ziemne. Jeśli jesteś fanem oryginalnych potraw, odwiedzając Kenię koniecznie skosztuj mięsa krokodyla, zebry, czy strusia. Poszukując zaś tradycyjnej kuchni, zajrzyj do wschodniej części kraju, gdzie panują zwyczaje spożywania potraw z samodzielnie upolowanych lub złowionych zwierząt.

Wybrzeże Kenii, to przede wszystkim kuchnia związana z owocami morza. Znanymi daniami są pieczone krewetki, czy wędzony łosoś z sosem chrzanowym. Okolice Mombasy słyną z ostryg. Wiele restauracji w Kenii serwuje też curry i kebaby. Nie brakuje również chińskich knajpek, które zyskały sławę na całym świecie.

Czego warto spróbować?

W Kenii spożywa się sporo mięsa koziego, wołowiny i baraniny. Często potrawy zawierają mieszankę fasoli. Najpopularniejszym daniem jest ugali – przygotowywane w specjalny sposób kluseczki z mąki kukurydzianej lub płatki kukurydziane. Smakołyk ten może przypominać pewnego rodzaju papkę. Ugali serwuje się z sosami warzywnymi, owocami, albo fasolą. Zdrowym przysmakiem jest Matoke – to tłuczone zielone banany, stanowiące dodatek do dań lub przystawkę.

Dużym zainteresowaniem w Kenii cieszą się wszelkie przekąski. Dzięki nim sprzedawcy uliczni mogą dobrze zarobić. Wśród nich m.in. smażone w tłuszczu trójkąty z ciasta nadziewane mięsem mielonym – sambusa, czy grillowane kolby kukurydzy.

Jeśli chodzi o desery, obowiązkowo należy skosztować półsłodkich pączków – Mandazi. Często także, jako deser serwowane są same owoce. Podaje się także smażone słodkie ziemniaki – jedzone z chili i sokiem z cytryny, jogurty oraz lody.

Napoje wyskokowe

Kiedy panują upały, najlepszym napojem wydaje się orzeźwiające piwo np. Tusker, czy Jager. Można też skosztować piwa wytwarzanego ze sfermentowanej trzciny cukrowej lub kukurydzy. Innym rodzajem jest piwo Pobme produkowane m.in. z bananów, cukru, prosa i ziół. W Kenii można napić się alkoholi, które są odpowiednikami np. brandy, czy wódki. Zwykle przed wypiciem trzeba je jednak zmieszać z wodą. Smakować może też rum kakaowy lub biały.

NAPISZ KOMENTARZ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *